Gitaarles voor kinderen


Bent u op zoek naar een gitaardocent voor uw kind en vraagt u zich af hoe mijn lessen aan kinderen eruit zien? Dan is deze informatie voor u! 

 

Gitaarles geven aan kinderen is een vak apart. De (fijne) motoriek is nog volop in ontwikkelen en hun lijf en handen zijn bovendien kleiner. Daarnaast is de gitaarhals ingewikkeld, omdat je op verschillende manieren omhoog en omlaag kunt en dezelfde noot op meerdere plekken kunt vinden. Dit is best abstract en voor kinderen lastig te begrijpen. 

 

In mijn lessen leert uw kind gitaar spelen aan de hand van liedjes die ze zelf graag luisteren. Er zijn veel populaire liedjes die geschikt zijn voor beginners, zoals Are you with me van Lost Frequencies. In de Google Drive map, waar u toegang tot krijgt, staan vertraagde meespeeltracks, zodat de leerling binnen enkele weken met de muziek mee kan spelen. Dit geeft vrijwel altijd een succeservaring die voor nieuwe motivatie zorgt.

Daarnaast heb ik een reeks speelse oefeningen ontwikkeld waardoor (ook) kinderen die ingewikkelde gitaarhals leren begrijpen. Als ze dit eenmaal begrijpen en we wat gehooroefeningetjes gedaan hebben, gaan we proberen zelf melodietjes op gehoor uit te zoeken. Hierdoor worden ze echt thuis op het instrument en ook zelfstandiger. 

 

Aan het begin kan het best lastig zijn om de snaren goed in te drukken, laat staan meerdere snaren tegelijk indrukken (zoals bij akkoorden nodig is). Om de motorische ontwikkeling een handje te helpen, doen we simpele techniek-oefeningetjes. Om toch al snel akkoorden te kunnen spelen, versimpel ik de akkoorden voor de leerlingen. Hierdoor kunnen ze al snel (pop)nummers met de muziek meespelen. Wanneer de versimpelde akkoorden goed gaan, bouwen we ze langzaam uit naar volledige akkoorden.

 

U vraagt zich wellicht af of het notenschrift in mijn lessen aan bod komt. Ik ben er zelf voorstander om kinderen de basisbeginselen van het notenschrift te leren, om de volgende redenen:

  • Het geeft een goede basis om muziek te begrijpen en om te communiceren over muziek.
  • Het notenschrift bevat veel meer muzikale informatie dan tablatuur (bij tablatuur staan er cijfers (vakjes) op lijnen (snaren)).
  • Het notenschrift is een wereldwijd geaccepteerde notatievorm.
  • Met vrijwel elk instrument kan men het notenschrift spelen.

MAAR het aanleren van noten lezen moet wel op een muzikale manier gebeuren, waarbij de klank als uitgangspunt wordt genomen. Doe je dit niet, dan bestaat het notenlezen uit het ontcijferen van noten naar grepen (noot-greepassociatie).  Voordat ik uw kind bepaalde noten aanleer, zijn we eerst heel bewust bezig met hoe die noten klinken (d.m.v. van verschillende oefeningentjes), zodat wanneer ze op papier staan, de leerling ze koppelt aan de klank en niet slechts aan de greep. 

 

Het notenschrift is echter geen voorwaarde om gitaar te kunnen spelen. Wanneer uw kind erg veel moeite heeft met het lezen van noten of er simpelweg geen interesse in heeft, laten we het notenschrift voor wat het is (uiteraard in overleg).

 

Oefenen: Hoe vaak moet mijn kind oefenen? is een vraag die ik vaak krijg van ouders. Ik raad altijd aan om elke dag als uitgangspunt te nemen. Mocht het dan een paar keer echt niet lukken om te oefenen, dan heb je nog steeds vaak geoefend. Laat ze op een vast moment oefenen (bijvoorbeeld als er door vader of moeder gekookt wordt), zodat het een gewoonte wordt.  Hoe lang moet je oefenen? Dat hangt er vanaf hoe lang uw kind de concentratie vast kan houden. 15 minuten moet bij de meeste kinderen lukken en is wel aan te raden. Langer mag ook, zolang hij/zij maar gefocust en positief blijft. Liever vijf keer 10 minuten oefenen dan één keer een uur. 

 

Het bovenstaande klinkt wellicht allemaal vrij serieus in uw oren. Het draait in de lessen echter nog steeds vooral om het plezier van muziek maken en gitaar spelen. Dat is mijn eerste en belangrijkste doel: dat uw kind enthousiast wordt en blijft voor de gitaar en voor muziek in het algemeen.

 

Heeft u nog andere vragen over het gitaarlessen aan kinderen? Neem gerust contact met mij op!

Wilt uw kind op gitaarles, maar twijfelt u over de aanschaf van een gitaar, omdat u niet zeker weet of hij/zij enthousiast blijft? Het is mogelijk om een gitaar te huren, gedurende de proefperiode of langer. U kunt hiernaar vragen tijdens de proefles (daarvoor mag natuurlijk ook).